SOCIAL MEDIA

perjantai 22. joulukuuta 2017

Milloin jouluvalmisteluista tuli pakkopullaa?

Joulu on vuoden parasta aikaa; kaikkialla on tunnelmallisia valoja, joululaulut soivat kaiuttimissa, lahjapaperit käärivät sisälleen ihania muistamisia rakkaille ihmisille ja olo on kaikin puolin iloinen ja onnellinen. Näistä asioista minunkin viime viikot ovat koostuneet - ja tietenkin joulusiivouksesta, joululeivonnasta, joulukorttien askartelusta ja jouluryysiksestä työpaikalla.'

Joulun alla ihmisillä on poikkeuksetta kiire ja stressi. Joululahjat on pakko ostaa, täytyy tehdä jouluruokia ja siivota koti joulukuntoon sekä tietenkin stressata tekemättömistä asioista - ja sitten kummastellaan, kun ei ole yhtään joulumieltä. Joulu tulee joka vuosi, halusit tai et. On kuitenkin jokaisen oma asia, millaisen joulustaan tekee, miten paljon haluaa nähdä vaivaa esimerkiksi joulusiivoukseen tai joulupöydän menuun. Kenenkään ei ole pakko paistaa laatikoita, jos ei tahdo. Kukaan ei myöskään pakota pesemään lattioita tai vaihtamaan jouluverhoja. 

Usein jouluun valmistautumisen taustalla on ajatus, että kun tekee paljon jouluun liittyviä asioita, joulumieli löytyy ja aattona voi sitten nauttia vain olemisesta. Jos kuitenkin ennen joulua stressaat aivan kaikesta eikä jouluun valmistautuminen tunnu mukavalta, miten voisit jouluna nauttia, kun näet ympärilläsi siistin kodin ja jättimäisen kattauksen jouluruokia, joiden valmistelun aikana olet onnistunut riitelemään puolisosi kanssa ja tiuskimaan jopa itsellesi? Ei se ole joulun tarkoitus.

Olen jouluihminen päästä varpaisiin. Rakastan joulukorttien askartelua, joululeipomista, kodin joulukuntoon laittamista ja ylipäätään sitä tunnelmaa, mikä kaikesta joulupuuhastelusta tulee. Aloitan jouluvalmistelut myös hyvissä ajoin; esimerkiksi joulukortit tein jo marraskuussa, koska kun on töissä päivittäistavarakaupassa, voi olla varma, ettei joulukortteja askarrella enää joulukuussa 8-9 tunnin työpäivien jälkeen. Näin kortit olivat ajoissa valmiina eikä niiden tekemisestä tullut stressiä tai pakkoa

Sunnuntaina oli miun toisiksi viimeinen vapaapäiväni ennen joulua. Oltiin suunniteltu jo aikoja sitten, että silloin leivotaan joulutortut, piirakat ja laatikot joulua varten ja illalla mennään laulamaan Kauneimpia joululauluja. Voitte uskoa, millaisia katseita sain, kun lauantaina iloitsin, että huomenna saa tehdä piirakoita ja muita joululeivonnaisia, kun on koko päivä vapaata. Jepjep, muiden mielestä se oli täytymistä, ei saamista, koska nehän on pakko tehdä ennen joulua.

Koko sunnuntain olin ihan joulufiiliksissä, piirakat onnistuivat paremmin kuin ikinä ja mikä parasta; kokkailtiin ja leivottiin Mikon kanssa yhdessä, jolloin homma sujui leikiten. Tällä viikolla olen ollut pääasiassa iltavuoroissa ja eilen päätin käyttää aamun tunnit tehokkaasti. Järjestelin kaikki tavarat omille paikoilleen, pyyhin pölyt ja pesin vessan. Pyysin Mikkoa vielä näyttämään imuria lattioille, minkä jälkeen koko koti olisi siisti katosta lattiaan. Ja mikä onnen tunne miut valtasikaan, kun tulin töistä kotiin; jouluvalot loistivat kauniisti ikkunoissa, kaikkialla oli siistiä ja joulun tunnelma leijui kodissamme. Silloin tiesin, että nyt joulu saa tulla.

Kaikki on siis valmista yhtä kauppareissua lukuunottamatta, mutta senkin lupasi parempi puoliskoni hoitaa sillä välin, kun minä seison kassapöydän takana myymässä arpoja pukinkontiin (se on muuten oikeasti hyvä lahjaidea, sopii kaikenkokoiselle ja -ikäiselle). Meidän joulu on kuitenkin juuri meidän näköinen; rentoa yhdessäoloa, Joulupukin Kuuma Linja, hyvää ruokaa, joulusauna ja lahjoja. Joulupöydästä löytyy omia suosikkejamme kuten lihapullia, lohta, karjalanpiirakoita, porkkanalaatikkoa, salaatteja, kananmunia, juustoja ja kinkkua.

Jouluruuan menu on kuitenkin meidännäköisemme ja koostuu niistä ruuista, joita haluamme jouluna syödä ja jotka olemme halunneet tehdä valmiiksi. Ei ole kuitenkaan yhtään väärin, jos joulupöydästä löytyy "vain" kinkku ja rosolli tai jos katettuna onkin seitsemän ruokalajin illallinen, se on jokaisen joulunjuhlijan oma valinta. Ei ole pakko myöskään hankkia kuusta - tai yhtään lahjaa. Ei tarvitse mennä saunaan eikä kuunnella joululauluja. Ylipäätään kannattaa muistaa, että jouluna ei ole pakko. Joulu on ihana ja tunnelmallinen juhla, josta jokainen saa tehdä ihan omannäköisen.



Unohdetaanhan siis joulukiire ja -strssi ja keskitytään siihen oleellisimpaan; yhdessäoloon ja joulun tunnelmasta nauttimiseen. Unohdetaan myös pakko ja täytyminen, muistetaan, että saadaan viettää joulua ja valmistautua siihen kukin omalla tavallamme eikä kenenkään tapa ole sen huonompi tai parempi kuin toisen.

Tämän pohdinnan myötä haluan toivottaa teille kaikille oikein ihanaa ja tunnelmallista joulua! <3

2 kommenttia :

  1. Aivan ihana postaus, komppaan ajatuksiasi täysin :) On tärkeintä että joulun aikaan saa tehdä asioita hyvällä mielellä sekä nauttii niistä. Ei ole tarkoitus kynnet verillä raataa ja pakon edessä tehdä jouluruokia ja ostaa lahjoja. On tärkeintä että ne jutut tuntuu hyvältä, ja siitähän se iloinen joulufiilis syntyykin. Tuntuu, että monelle joulu aiheuttaa valtavaa stressiä ja myös pahaa mieltä. Toki itsellänikin on ollut pieni joulustressi, mutta sitä pidän vain ihan hyvänä ja terveenä :) Ihanaa joulua! <3

    VastaaPoista
  2. Hyvää joulua teillekin!

    Hyvä teksti, olen itsekin monesti ihmetellyt miksi joulusta pitää stressata? Mä en kovin usein siivoa, enkä sen enempää siivonnut jouluksikaan. Kummin lahja valmistui vasta 23. päivä ja se viedään vasta joulun jälkeen saajalleen. Joulukortteja en lähettele ja jouluvalot on olleet ikkunoissa jo marraskuusta. Äiti tekee suurimman osan jouluruoista (mieheni auttoi hitusen) ja minua ei olisi haitannut, vaikka kaikki olisi ollut kaupasta ostettua.

    Monissa muissakin asioissa olen huomannut, että ihmiset rakentavat mielessään itselleen turhaa stressiä ja jättävät asioita viime tinkaan ja sitten kiukuttelevat, kun on kiire. Olen jopa saanut osakseni kettuilua, kun teen asiat valmiiksi ajoissa...

    Mutta enpä ota siitäkään stressiä, vaan nautin joulusta, läheisistä ja lomasta!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)